Wij fixeren weefsels standaard in formaline, voeren dit machinaal door en bedden het in met paraffine. Dit gaat weefselverval tegen en maakt het mogelijk de weefsels te snijden tot dunne coupes met een goede morfologie. De parafine blokken zijn lang te bewaren bij kamertemperatuur. Weefsel wordt gedurende 24 uur in formaline gefixeerd en overnacht doorgevoerd. Het doorvoerapparaat bewerkt het materiaal in een aantal stappen, waaronder een na-fixatie in formaline, een oplopende alcohol reeks, die het water verdrijft en een xyleen behandeling die het weefsel ontvankelijk maakt voor de paraffine.

Fixatie met formaline veroorzaakt crosslinks tussen biomoleculen en degradeert eiwitten en nucleïnezuren in kleine fragmenten. Dit kan nadelig zijn voor vervolgexperimenten. Het is mogelijk weefsel niet in formaline maar b.v. in ethanol te fixeren en daarna zonder formaline door te voeren, om crosslinks te voorkomen. Er zijn ook protocollen die crosslinks in formaline gefixeerd materiaal verwijderen. Mail naar: parts@erasmusmc.nl voor meer informatie en offerte voor het doorvoeren van weefsels in cassettes, laten snijden van blokjes en plakken van coupes (paraffine, vriesmateriaal) en kleuren van coupes, zowel histochemisch als immunohistochemisch.